top of page

Mutfağınızda tarzınızı yakalayın

Güncelleme tarihi: 5 Eki 2021

Mutfağınızda tarzınızı yakalayın denince aklınıza ne geliyor? Mutfaklar günümüzde evin odak noktası haline geldi ve kapalı çalışma alanı olduğu günler çok geride kaldı, mutfaklarımız günlük yaşamın merkezinde yer alıyor, sadece pişirme alanı değil aynı zamanda yaşam alanı görevi de yapıyor.


“Mutfağınızda tarzınızı yakalayın” felsefesi çok önemlidir çünkü mutfaklarda geçirdiğimiz zaman arttıkça, bu alanları daha şık ve gözümüze hitap eden hale getirmek istiyoruz, bu durum hem tasarımcıların hem de üreticilerin daha yenilikçi düşünmesine neden oldu.


Günümüzün en popüler stillerinde dolaplar, armatürler tezgahlar, kulplar ve aydınlatmalar bulmak mümkün, üstelik bu yeni malzemeleri antika veya vintage parçalarla tamamlayınca içinden çıkmak istemeyeceğiniz mekanlara sahip olabilirsiniz.


Kişisel tarzınızı mutfağınıza yansıtabileceğiniz stillerden bazıları;


• Country Mutfak

Son yıllarda en çok talep edilen tarzlardan biri haline gelen Country tarz mutfakların en önemli özellikleri doğal görünümü ve huzurlu hissettirmesi. Bu tarzda pastel renkler ön plandadır, dolaplarda renk seçimi olarak beyaz, pembe, krem rengi, mint yeşili ve açık gri tercih edilmektedir.


Doğal atmosfer tarzı yakalamak için aydınlatmada ve dekor ürünlerinde eskiyi yansıtan ahşap detaylı nostaljik ürünler tercih edilebilir. Renkleri karıştırmaktan korkmayın, çizgiler, çiçekler ve hayvan baskıları rustik bir zeminle hoş görünecektir. Ve son olarak, ev sıcaklığında bir his yaratmak için kokuları kullanmayı unutmayın.



• Modern Mutfak

Mutfağınızda tarzınızı yakalayın denince akla en çok gelen tarzlardan biri de Modern Mutfaklar, Çağdaş ve modern bir mutfak, görünüm ile fonksiyonelliği dengeleyen mutfaktır.


Modern bir mutfağın ayırt edici faktörlerinden biri, minimalist ve şık bir tasarımı benimsemesidir. Beyaz rengi sıkça kullanabilirsiniz, süslü tasarımlardan uzak şık, mat ve sofistike dolaplar tercih edin.


Açık raflar modern mutfağın vazgeçilmezlerindendir hem depolama görevi görür hem de mutfağınızın dekoru gibi hareket edip ona bir karakter kazandırır. Düz ve parlak yüzeyler, yüksek teknolojiye sahip gömme ekipmanlar ve gizli kulplarla mutfağınızı zenginleştirebilirsiniz.



• Rustik Mutfak

Rustik mutfakların kendine özel sıcaklığı ve çekiciliği vardır, bu klasik tarz hem şehir merkezinde hem de şehirden uzak bölgelerde rahat ve davetkar bir his verir. Rustik tarz rahatlığın, doğallığın ve şıklığın simgesi haline gelmiştir, doğada bulunana malzemeleri doğadaki haliyle alıp kullanabildiğiniz stildir.



Son yıllarda ülkemizde popüler hale gele rustik mutfaklarda eskitme ahşap tasarımlar, hasır gibi doğal ürünlerden yapılan objeler, eskitme taş kaplamalar, dokulu duvar kağıtları ve tekstil ürünleri sıkça kullanılır.


Açık raflar, klasik seramik ve porselenler rustik dekorasyonun vazgeçilmez ögeleridir. En çok tercih edilen renkler ise nötr renkler, toprak tonları ve siyah-beyaz uyumu bu stilde en çok kullanılan renklerdir.



• Endüstriyel Mutfak

Son zamanlarda popüler hale gelen ve adını sıkça duyuran endüstriyel dekorasyon stilinin geçmişi 1950 yıllarına dayanır, ilk olarak fabrikalar ve depolarda kendini göstermiştir.

Endüstriyel bir mutfağın en belirgin özelliklerinden biri açık alanlar ve yüksek tavanlardır.


Genellikle paslanmaz çelikten üretilmiş aletler, tuğla duvarlar, ahşap ve metal açık raflar, rustik mobilyalar ve açıkta kalan borular ve kirişler sıklıkla kullanılır.


Her dekorasyon tarzında olduğu gibi işin en temel kısmı renklerden ve birbirleriyle olan uyumlarından geçer, en çok kullanılan renkler; gri, siyah, füme ve koyu kahve tonlarıdır, bu renklerin arasına az miktarda kırmızı ve sarı renk eklemek tasarımı canlandıracaktır.



• Eklektik Mutfak

Mutfağınızda tarzınızı yakalayın dediğimizde belki birçoğunuzun aklına gelmeyecek tarzdır çünkü genellikle çok fazla bilinmez, Eklektik tarz tamamen sizi yansıtan bir dekorasyon olmasının yanı sıra, dekorasyon stillerinin en zorlarından birisidir.


Eklektik mutfaklarda birçok farklı renk ve doku kombinasyonunu kullanabilir, Yeni-eski, gösterişli-sade, lüks-mütevazi olan her dekorasyon tarzından sevdiğiniz noktaları alıp bu stili oluşturabilirsiniz, önemli olan bu parçaları ahenk ve uyum içinde buluşturmaktır.


Tam olarak belirli bir formu yoktur ve kişilerin stillerine göre şekil alır, Eklektik bir tasarım yaratmanın temel anahtarı, hiçbir şeyin aşırıya kaçmadığından emin olmaktır. Tasarımınızı ilginç bir desen veya renk seçimine dayandırın ve ardından diğer, baskın olmayan öğeler ekleyin. Bu şekilde tasarım, karışık olmaktan çok cüretkâr bir his uyandırır.



Mutfağınızda tarzınızı yakalayın denince aklınıza ilk gelen ve sizi en doğru yansıtan tarz saydıklarımızdan hangisi? Karar vermekte güçlük çekiyorsanız bu konuda mutlaka deneyimli tasarımcılarla çalışmanızı öneririz, size hem yol gösterecek hem de karar verme aşamasında yardımcı olacaktır.



35 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page