top of page

Tapu Çeşitleri ve Farkları Nelerdir?

Tapu çeşitleri ve farkları nelerdir sorusu, sahip olmayı hayal ettiğiniz gayrimenkulü satın almadan önce cevabını net olarak bilmeniz gereken en önemli sorulardan biridir, bu farklılıklar kararınızı büyük ölçüde etkileyecektir


Tapu çeşitleri ve farkları nelerdir sorusuna cevap ararken ilk olarak tapudan bahsedelim, Tapu, Tapu Sicil Müdürlüğü tarafından verilen, bir arazinin veya arazi üzerine inşa edilmiş bir binanın veya o binada bir bölümün sahipliğini gösteren belgedir.


Tapu belgesi hukuki olarak geçerli ve resmidir. Her gayrimenkule ait bir tapu belgesi mevcuttur ve onunla ilgili tüm bilgiler bu tapu belgesinde yazılıdır.


İlk olarak tapu renklerinden bahsedelim, eğer almak istediğiniz mülk bir arsa ise (üzerinde yapı olmayan veya inşaatına yeni başlanmış) tapunun rengi mavidir, eğer bu mülk daire, dükkan, depo, vs. ise (tamamlanmış bir yapıda bağımsız bölümler) bu tapu pembe renkte olur.


Tapu belgesinin renklerinden haberdar olmanın yanı sıra, mülk almak isteyen kişilerin, taşınmazın yapısına ya da sahipliğine göre farklılık gösteren bu tapu türlerini de mutlaka bilmesi gerekir.


Karşılaşacağınız tapu çeşitli genel hatlarıyla şu şekilde;


1. Kat İrtifaklı Tapu


Bir tapu çeşidi olarak sayılan kat irtifaklı tapu, aslında özet olarak inşaatına henüz başlanmış ve yapım aşamasında olan bir binada hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanan resmi tapu belgesidir.


İnşaatına yeni başlanmış veya devam eden projede mülk almak istediğinizde size direk olarak daire tapusu yerine kat irtifaklı tapu verilir.

Kat irtifaklı tapuya sahip olan yapı, tapu ve kadastro genel müdürlüğüne kayıtlıdır ve resmidir.


Kat irtifaklı tapu belgesinde hak sahibi olduğunuz tüm alanlar ve daire kapı numaranız belirtilmiş olur. İlave olarak eğer böyle bir yapıdan mülk almak isterseniz bu yapı üzerinden konut kredisi çekebilirsiniz.


2. Kat Mülkiyetli Tapu


Tapu çeşitleri ve farkları sorusuna cevap ararken kat mülkiyetli tapudan bahsetmeden olmaz. Kat mülkiyeti, mülk sahibinin, inşaatı bitmiş bir binanın kat, daire, dükkân gibi kullanmaya hazır alanlar üzerinde kurulan ve ortak yerlerle bağlantılı özel mülkiyet hakkını belirtmek için kullanılan terimdir.


Kat mülkiyetli tapu ise inşaatı bitmiş bir bina üzerindeki her kısmın hak sahipleri üzerine ayrı ayrı ve tek tek yazılmasıyla oluşturulan tapu türüdür. Kat mülkiyetli tapu, mülk sahibinin bu gayrimenkul üzerindeki bağımsız mülkiyet hakkına sahip olmasını belgeler.


Bu tapuda, binanın özellikleri de yazılır. Binanın metrekaresi, niteliği, daire numarası ve ortak kullanım alanları gibi bilgiler kat mülkiyetli tapuda yer alır. Kat irtifaklı tapular, bina yasal bir şekilde tamamlandıktan ve iskân belgesi çıkarıldıktan sonra kat mülkiyetli tapuya çevrilir.


3. Hisseli Tapu


Hisseli tapu, bir gayrimenkule birden fazla ortakla sahip olduğunuzda aldığınız tapudur, bu mülkün üzerinde paya sahip olan hissedarların sayılarının ve isimlerinin yazıldığı resmî belgedir.


Hisseli tapuda, hangi alanın kime ait olduğu açıkça yazmaz sadece hak sahibi olduğunuz belirtilir, bölümlerin kime ait olduğunu belirlemek için hisse sahipleri kendi aralarında Rızai Taksim Sözleşmesi yapmalıdır.


Hisseli tapuya sahip olan mülklerin değeri genellikle daha düşüktür ve satışları daha zor gerçekleşir. Bu tapuya sahip bir mülk konut kredisi ile alınamaz, bankalar bu mülke kredi vermez.

Mülk sahibi olmak istiyorsanız, hayal kırıklığına uğramamak için ilk olarak almak istediğiniz mülkün tapu türünü öğrenmeli ve yatırımlarınızı buna göre yapmalısınız.


Tapu çeşitleri ve farkları nelerdir sorusuna cevap bulmak bu noktada çok önemlidir, daha detaylı bilgiye sahip olmak isterseniz karar vermeden önce mutlaka bir uzmana danışmanızı öneririz.




29 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page